logo GSS BihacOsnovani smo 2007.god. Do tada na prostorima sjeverozapadne regije BiH nije bilo organizirane Gorske službe spašavanja. Njen osnovni cilj je spašavanje unesrećenih sportaša, rekreativaca i drugih građana koji se nađu u teško pristupačnim terenima gdje ne može da dođe hitna pomoć, policija, vatrogasna služba i drugi.
Svojim programskim aktivnostima obuhvata sve aspekte spašavanja sa nepristupačnih terena i po teškim vremenskim prilikama, odnosno za sve situacije kod kojih treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu za spašavanje (planinara, seoskog stanovništva, radnika na objektima u visokim planinama, lovaca, stranih i domaćih sportaša i turista i sl.).
To uključuje nesreće u planinskim područjima, stijenama, speleološkim objektima, strmim i teško prohodnim terenima, urbanim sredinama i drugim neplaninskim područjima ( tuneli, visoki objekti, cijevima, u prometnim nesrećama i sl.), nesreće koje se dogode u posebno teškim vremenskim prilikama (snijeg, hladnoća, led, magla i sl.), te kod niza ekstremnih sportova ( padobranstvo, biciklizam, rafting i sl.).
Ova službu čine osposobljeni i educirani spasioci, alpinisti, sportaši i tehnički osposobljeni penjači koji mogu da savladaju najteže terene kako bi došli do unesrećenog ili više njih, pružili im prvu pomoć i izvukli ih iz tih terena, nakon čega se upućuju u hitne službe ili bolnice. Do sada imali nekoliko intervencija spašavanja unesrećenih u prirodi, u kanjonima i teško pristupačnim terenima te smo sve izveli uspješno , bez većih problema i sve su dobile pohvale lokalne zajednice, ali i sami osoba koje su bile predmet spašavanja.

2014.godina
Aktivno učešće na spašavanju unesrećenih na području općine Sanaski Most u vrijeme majskih poplava. Nije bilo drugih intervencija.

2015.godina
Nije bilo intervencija
2016. godina
Februar intervencija spašavanja unesrećenog radnika šumarije na planini Plješevica , koji je imao teške povrede opasne po život u predjelu glave. Uspješno izvedena akcija iako se radilo o veoma teškom nepristupačnom terenu na nadmorskoj visini oko 1300metara, i unesrećeni je preživio.
Maj intervencija u kanjonu Une, potraga za 6 raftera koji su ze izgubili. Akcija uspješno završena naredni dan , unesrećeni su imali manje promrzline.
Juli intervencija pronalaska i spašavanje paraglajdera u širem reonu Plješevice. Isti pronađen na visini oko 1200 metara nadmorske visine, sa lakšim povredema zbog dužeg borajka u padobranskoj sjedalici na visini i gubljenja vode. Uspješno završena akcija.