logo GSS ZenicaGorska služba spašavanja stanica Zenica osnova je 1971. god. u Zenici sa ciljeme spašavanja sa teško pristupačnih terena gdje nije moguća intervencija policije i hitne pomoći. GSS stanica Zenica je dobrovoljna i neprofitabilna služba javnog karaktera, koja je specijalizirana za spašavanje u planinama, stijenama, visokim objektima, sepeološkim objektima, i drugim nepristupačnim mjestima gdje treba primjeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti opremu za spašavanje.

Ova službu čine osposobljeni i educirani spasioci, alpinisti, sportaši i tehnički osposobljeni penjači koji mogu da savladaju najteže terene kako bi došli do unesrećenog ili više njih, pružili im prvu pomoć i izvukli ih iz tih terena, nakon čega se upućuju u hitne službe ili bolnice. Do sada smo imali veliki broj intervencija s obzirom na starost stanice kao što su intervencija spašavanja unesrećenih u prirodi, u kanjonima i teško pristupačnim terenima te smo sve izveli uspješno , bez većih problema i sve su dobile pohvale lokalne zajednice, ali i sami osoba koje su bile predmet spašavanja. Prije rata stanica je važila za jednu od najorganizovanijh i najopremljenijih stanica na našim prostorima, oprema stanice bila korištena za potrebe vojske u toku rata.

Sa ponosom možemo reći da je kadar naše stanice najmlađi u državi i da je i dalje u rastu.

GSS stanica Zenica trenutno broji 14. registrovanih spasilaca, 3. aktivna pripravnika sa položenim jednim od kurseva (zimski/ljetni), 8 pripravnika početnika i 6. članova sipmatizera.

Naša stanica održava redovno edukaciju i pokazne vježbe u našim prostorijama i na terenu. Aktivnost naše stanice je dinamična pa izdvajamo samo par aktivnosti u zadnjih par godina.

- Akcija spašavanja i čišenja u snijegu 2013.
- Akcije spašavanja u poplavama 2014.
- Spašavanje sa stijene u Janjiči 2015.
- Saradnja sa raznim planinarskim društvima i neprofitabilnim organizacijam kao i osnovnim školama u cilju obezbjeđenja i edukacije o planinanam i gorskom spašavanju.