U nedjelju pripadnici GSS FBiH iz Stanice Sarajevo odazvali su se pozivu za pomoć i hitno izašli na mjesto tragičnog događaja.

BjelasnicaKotlovi 07 02 2016

U nesreći su stradale dvije osobe. Poginuli mladić i teško povrijeđena djevojka spuštali su se s drugim planinarima od Opservatorija prema Kotlovima i Babinom dolu kada su uslijed jakog vjetra proklizali sa snježne litice.

Pripadnici GSS FBiH pomogli su evakuaciju djevojke koja je prebačena helikopterom Zračnih snaga Oružanih snaga BiH u UKCS. Nakon toga su izvukli tijelo nesretnog mladića čime je okočana akcija spašavanja.

Održan radni sastanak „Sigurnost u planinama“ povodom tragedije na planini Bjelašnica 07.02.2016. godine

logo psbih

 

Povodom nedavne tragedije na planini Bjelašnici, 10.02.2016. godine održan je sastanak u prostorijama Planinarskog saveza FBiH/BiH na temu Sigurnost u planinama.

Sastanku su prisustvovali: predsjednik planinarskog saveza FBiH/BiH, Zehrudin Isaković, predsjednik Gorske službe spašavanja FBiH, Enis Šikalo, načelnik 4. policijske uprave, Mirsad Đerilović, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite direktor, Fahrudin Solak, pomoćnik direktora, Dalila Efendić, savjetnik za odnose s javnošću, Maida Kovač i šef odsjeka za zaštitu od požara i vatrogastvo, Ramo Dalibašić, te predstavnici ZOI 84 generalni rukovodioc službe za sigurnost, Mensur Baručija i Dino Mujezinović, predsjednik Komisija za vodiče PSFBiH, Dalvin Kadirić i predsjednik PD „Bjelašnica“, Ferid Varešanović.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno više raditi na: boljoj koordinaciji u slučaju nesreća na planini, a u skladu sa zakonom o zaštiti i spašavanju, na prevenciji nesreća u planini kroz bolju edukaciju planinara i vodiča, promoviranju broja za hitne slučajeve, pokretanju inicijative prema nadležnim organima za gradnju sigurne ograde na lokalitetu Kotlova na Bjelašnici i redovnom izvještavanju javnost o stanju i opasnostima na planinama.

 

 

 

 

Vaš GSS Team...