Reakcija GSS FBiH na nacrta zakona o GSS U HNK – Mostar, 04.07.2016.

ReakcijaMostar 04 07 2016

Radi se o tome da je u BiH gorska služba spašavanja osnovana koncem 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i djelovala je u sastavu Planinarskog saveza BiH. Tu gorsku službu činile su Stanice: Sarajevo, Travnik, Mostar i Zenica, koje i danas postoje i djeluju, a sljedeći njihov primjer osnovale su se Stanice u: Konjicu, Gornjem Vakufu, Kaknju, Bihaću, Zavidovićima i Goraždu. Sve te Stanice su poslije rata djelovale u sastavu Planinarskog saveza BiH/FBiH. GSS FBiH je osnovan 2012. godine s ciljem da se GSS konačno osamostali i nastavi djelovati izvan Planinarskog saveza BiH/FBiH. Isti slučaj je bio sa zemljama u okruženju; gorske službe su djelovale u sastavu planinarskih saveza da bi u novije vrijeme svoj rad nastavile kao pravni subjekti kao što je slučaj u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. 

Članovi Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS) su u početku bili članovi GSS Stanice Mostar (koja je u sastavu GSS FBiH) i koju su unazad par godina, iz njima znanih razloga, napustili. HGSS je osnovana i  našla je svoje partnere u Interventnoj spasilačkoj službi koja je osnovana 2010. godine. Te dvije organizacije su se udružile sa Spasilačkim klubom Wolf iz Foče (GSS Foča) i osnovali su GSS u BiH. 

U RS-u djeluju GSS RS-a (Jahorina, Banjaluka i Novi Grad) koji su pred osnivanjem Saveza GSS RS-a, istog Saveza kakav smo mi osnovali u Federaciji BiH. S kolegama iz RS-a smo u dobrim odnosima i imamo dobru suradnju koja teži osnivanju Saveza GSS BiH u skorije vrijeme. Tek taj i takav Savez GSS-a koji bi činio Savez GSS FBiH i Savez GSS RS-a mogao bi biti krovni savez gorskim službama spašavanja u BiH. 

Stanice koje su osnovane 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka u BiH imaju dugu tradiciju - one su osnivači gorske službe spašavanja, njeni utemeljitelji. Apsurdno je da organizacije koje su jučer osnovane i to djelom iz organizacija koje nisu gorske službe spašavanja trebaju licencirati gorske službe spašavanja s tradicijom od 60 i više godina. To bi bilo kao da dijete postane roditelj roditelju. Pripadnici GSS u BiH mahom su se obučavali u Stanicama koje su u sastavu GSS FBiH i sada traže da oni licenciraju svoje učitelje.

Mišljenja smo da GSS u BiH treba izbaciti iz svih članaka, i zamijeniti je s GSS FBiH jer kantoni bi trebali poštivati Ustav, a ako već postoji GSS FBiH onda je njena zadaća obučavanje i licenciranje. Osim toga ovaj zakon treba privoljeti pripadnike GSS u BiH da uđu u sastav GSS FBiH gdje su i ranije bili što će u konačnici rezultirati jedinstvenom organizacijom gorske službe spašavanja na teritoriji Federacije i RS-a, a zatim i same države BiH. Time će prestati frakcionaštvo u GSS-u i BiH će konačno dobiti GSS kakav imaju zemlje u regionu.

Nadalje plan i program rada GSS u BiH odstupa od normi koje su decenijama na snazi u GSS-u. Ove norme postoje ne zbog nečije sujete, nego zbog sigurnosti. Obuka za gorskog spasioca je duga i kompleksna, a za instruktora posebno. Ta zvanja se ne mogu dijeliti po skraćenom postupku kako je bio slučaj s pripadnicima GSS u BiH što upućuje na to da je plan i program koji se zakonom predlaže vrlo nezreo.

Vaš GSS Team...