AkcijaSpasavanjePlesevica2016

Dana, 12.7.2016. u 17 sati, primljena je obavijest kako se pilot paraglajdera nesretno prizemljio na području planine Plješavica.

Naime, paraglajder je spomenutog dana u društvu nekolicine prijatelja i pilota, oko 13 sati, uzletio sa poletišta Bjelopolje u okolici Korenice koristeći se paragliding letjelicom marke Team 5. Nakon nekoliko sati letenja, a uslijed jakog vjetra prebacio se na sjevernu stranu brda, odnosno na područje BiH. Uslijed jakih strujanja zraka u izgubio je kontrolu te se počeo obrušavati da bi tom prilikom otvorio i rezervni padobran.

Pilot je sam kontaktirao dežurne službe u Bihaću i zatražio pomoć. GSS stanica Bihać je uz pomoć paraglajding tima iz Bihaća uspjela da stupi u kontakt sa unesrećenim uz pomoć radijske stanice. Nakon razgovora sa unesrećenim i njegovim opisom onog čega vidi GSS tim je pronašao približnu lokaciju pada paraglajdera. Nakon lociranja i pronalaska paraglajdera unesrećeni je bezbjedno spušten iz krošnje drveta te mu je pružene potrebna pomoć.

Nakon GSS ekipe unesrećenog je preuzela DGS ekipa radi evidentiranja prelaska graničnog pojasa, čime se i akcija spašavanja službeno završila.

Na terenu se pored 5 spasilaca GSS-a nalazio i tim DGS-a te dva paraglajder pilota iz Bihaća. U stanju pripravnosti je bio Helikopterski tim OS BiH, te obližnje ekipe GSS-a kako Bosne i Hercegovine tako i Hrvatske.

Vaš GSS Team...