IMG ad6638b301135a478fc9683441705373 V

Dana 26.12.2018. godine, upriličeno je potpisivanje Sporazuma o međusobnoj saradnji između Gorskih službi spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta,

Potpisivanje je obavljeno u prostorijama Operativno komunikacijskog centra Ministarstva sigurnosti BiH.
Ministarstvo sigurnosti je dalo svu potrebnu podršku GSS-u te je u svojstvu domaćina ovog važnog čina stavilo na raspolaganje svoje prostorije.

Sporazumom je dogovorena saradanja Gorskih službi spašavanja koje djeluju na teritoriju Bosne i Hercegovine, i u njemu se definiše program djelovanja između gorskih službi spašavanja, kao i jačanje saradnje i koordinacije Gorskih službi spašavanja entiteta i distrikta.
Predmet sporazuma je međusobno povezivanje i postepeno povećanje saradnje između sporazumnih strana, koji se odnosi na zajedničko organizovanje obuka za spašavanje, vježbi spašavanja, pisanje projekata, razmjenu stručnih mišljenja, zajedničko djelovanje na terenu, pomoć u spasilačkim akcijama, u ljudstvu i opremi.
Sporazumne strane će podsticati uspostavljanje mreže za dijeljenje sadržaja radi lakše razmjene podataka i stvaranje baze podataka i dokumenata u cilju zadovoljavanja potreba spasilačkih službi.
Sporazumne strane će raditi na izgradnji programa stručnog usavršavanja, spasilačkih stručnjaka, kao i na razmjeni stručnjaka.
Ugovorene strane će zajednički raditi na:
1) saradnji i razvoju metoda prevencije, procjenjivanju i analiziranju rizika od prirodnih ili drugih nesreća,
2) pomoć i obostrana saradnja u unapređenju pripravnosti za prirodne ili druge nesreće i planiranju kapaciteta za odgovor na eskalaciju rizika i nastanak nesreća,
3) uzajamna podrška i saradnja na stvaranju prijedloga Zakona o Gorskim službama spašavanja u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Gorske službe spašavanja Brčko Distrikta kao i ostalim aktivnostima od zajedničkog interesa.

IMG 067e9d820dfed379c0c76a7418137c4c VIMG 60c7875d4ee7d862da421fea897606a8 V

Vaš GSS Team...