Sinoć, 10.05.2020. godine, u 20:20 sati GSS Stanica Bihać zaprimila je dojavu od strane policije da je nepoznat broj migranata na području planine Plješevica, prilikom sakrivanja od pogranične policije, upao u jamu.
Odmah po zaprimljenom pozivu krenulo se sa organizacijom spašavanja, te je na lice mjesta izašlo 13 pripadnika GSS Stanice Bihać i uspješno provelo akciju spašavanja. Radilo se o 12 migranata gdje je 11 njih upalo u jamu, prilikom sakrivanja od patrole granične policije BiH. Nakon što su ih primjetili pripadnici granične policije BiH počeli su sa spašavanjem, i uvidjevši da će biti potrebna stručno-specijalistička pomoć kao i specijalna oprema pozvali su GSS. Pripadnici Stanice Bihać su po dolasku na teren u jami na dubini od 12 metara pronašli 5 unesrećenih sa lakšim i težim povredama, dok se u međuvremenu njih 6 uspjelo izvući pomoću konopca kojeg je imala patrola granične policije BiH.
Spasioci GSS-a su nakon zbrinjavanja svih pet povrijeđenih uz pomoć opreme uspjeli izvući iz jame na sigurno. Obzirom da su svi imali povrede po tjelu te da se radilo o većem broju povređenih osoba na lice mjesta pozvana je Hitna pomoć i tim IOM-a, koji su im dodatno sanirali povrede te ih prevezli na polikliniku na dalje postupanje.
Ovim je akcija uspješno i okončana.

Vaš GSS Team - FBiH