SPOTICANJE I PADOVI U PLANINI – Bolje spriječiti, nego liječiti

SpoticanjePadovi

Spoticanje i padovi uzrok su velikog broja nesreća u planinarenju. Iako uglavnom završe bez posljedica, ovakvi padovi mogu lako završiti kobno. Padovi su mogući na različitim konfiguracijama terena. Oni se događaju i na nepristupačnim predjelima kao i na uređenim i osiguranim stazama. Da bi umanjili rizik, na uspon je potrebno ići pripremljen i opremljen; kako kondiciono, tako i s odgovarajućom opremom.
Najčešći uzrok pada je neprikladna obuća i trenutna nepažljivost prilikom hodanja. Mokre stijene, trava, sipari, korijenje, sitni drveni otpad, lišće, led, snijeg ili druga klizava podloga povećavaju rizik od padova, a njemu pogoduju i udari vjetra, umor, trenutna slabost, žurba, loša vidljivost, kao i loša kondicija.
Prikladnom obućom, što podrazumijeva visoke planinske cipele (gojzerice) koje štite zglob i imaju rebrasti džon, znatno će se umanjiti rizik od pada i uganuća. Važno je naglasiti da cipele trebaju biti udobne i razgažene. Na planinarenje ne treba ići u cipelama koje nisu ranije nošene. Hod i njegova brzina trebaju biti prilagođen terenu, a tehnička pomagala poput dereza i cepina potrebna su u snježnim uvjetima.
Tehnička pomagala olakšavaju penjanje i povećavaju sigurnost, ali je potrebno pravilno ih koristiti. Takvu vrstu znanja moguće je steći kroz različite škole planinarenja. Jedna od sigurnosnih metoda za savladavanje strmih terena je i naveza, međutim njena upotreba u svrhu povećanja sigurnosti danas je sporna uslijed mnogih loših iskustava.
Pored odgovarajuće opreme za odlazak u planine važna je i tjelesna pripremljenost. Poslije neprikladne obuće umor je među najčešćim razlozima spoticanja i padova.
Planinarenje je zabavno i korisno, ali odlazak u planine treba brižljivo planirati i turu prilagoditi vlastitim sposobnostima. Odgovarajuća obuća i oprema, siguran korak, dobra tjelesna pripremljenost i brižljivo planiranje smanjit će rizik spoticanja i padova u planini.

Još jedan korak da se bolje vidi, samo još jedan ... i eto tragedije - Pa se ti slikaj!

SpoticanjePadovi Slikanje

Brojni planinari vole ponijeti uspomenu na ugodno provedeno vrijeme u planini. Međutim izbor mjesta za fotografiranje predstavlja zamku u koju je vrlo lako upasti osobito ako imate potrebu za dijeljenjem fotografija na društvenim mrežama. Broj nastradalih turista koji su željeli ovjekovječiti upravo taj „poseban“ trenutak je u znatnom porastu posljednjih godina. Želja za „cool fotkom“ na društvenim mrežama neke je odvela u smrt, a neke u bolnicu. Loš izbor mjesta za fotografiranje, klizav teren, ne odgovarajuća obuća i osobna nerazboritost krivci su za učestale nesreće.
Lijepa fotografija je vrijedno blago, međutim za fotografiranje potrebno odabrati sigurno mjesto, koje nije na ispustu ili planinskom grebenu, tamo gdje se može sigurno zaustaviti, odložiti prtljagu i pripremiti telefon ili fotoaparat. Ne treba se zaustavljati dok snažno kiši ili je magla, a jaki udari vjetra mogu vas u trenutku otpuhnuti s planinske padine ili pomaknuti za nekoliko metara što može uzrokovati pad. I zato želite li napraviti lijepu fotografiju ili zastati i uživati u pogledu, učinite to razborito, jer to nije vrjednije od života.

Vaš GSS Team...