KodeksPlaninarskeEtike

Svaka organizacija, udruženi oblik djelovanja, kao i ljudsko društvo u cjelini zahtijevaju primjenu općeprihvaćenih etičkih načela kojim bi se olakšao život i djelovanje u zajednici. U planinarstvu ta načela predstavljanju planinarsku etiku.
Etičke norme ponašanja u planini mogli bismo u kratkim crtama sažeti ovim kodeksom:

 1. Ne ostavljaj u planini samog člana društva. U slučaju nesreće snosiš moralnu i kaznenu odgovornost.
 2. Tempo hoda prilagodi najslabijem pješaku u društvu. Savjetuj ga i ponudi mu svoju pomoć.
 3. Pri susretu u planini planinari se međusobno pozdravljaju i to tako da mlađi pozdravljaju starije, muškarci žene, oni koji se penju onoga tko silazi (time simbolički odaju priznanje za izvršeni uspon).
 4. U susretu s mještanima budi osobito pristojan i ljubazan, imajući na umu da su pravila ponašanja gorštaka možda stroža nego u gradu.
 5. Gorštacima se oduži za usluge i hranu na prikladan način vodeći osobito računa o njihovom slabijem imovinskom stanju.
 6. Prolazeći planinskim stazama, u granicama svojih mogućnosti uklanjaj napadalo kamenje i granje, popravljaj putokaze i rubno kamenje na putu.
 7. Ne viči i ne deri se u planini, ne otvaraj glasno radio, pjevanje treba biti umjereno i nenametljivo.
 8. Ne loži vatru u šumi, ne radi lomače, ognjište ogradi kamenjem, a prije odlaska vatru brižno ugasi.
 9. Otpatke (prazne boce, konzerve, papire, plastičnu ambalažu) ne ostavljaj u planini, nego ih skupi i ponesi sa sobom u dolinu.
 10. U slučaju nesreće u planini, odreci se svojih planova i solidarno pristupi akciji spašavanja.
 11. Ne ističi sebe i svoje sposobnosti, kloni se natjecanja u brzini uspona, jer planinarstvo nije sport, u planini jači treba pomoći slabijemu.
 12. Na vrhovima gdje postoje upisne knjige prije odlaska pažljivo spremi knjigu i žig; ne upisuj neukusne primjedbe.
 13. Poštuj zaštitni režim u nacionalnim parkovima, strogim rezervatima i parkovima prirode, pridržavaj se uputa lugarskog i čuvarskog osoblja, ne trgaj zaštićeno bilje.
 14. Ne bacaj otpatke u izvorišta vode.
 15. Planinarsko sklonište nakon upotrebe očisti, prije odlaska ga opskrbi gorivim drvetom i ostavi višak hrane (konzerve) budućim posjetiteljima.
 16. Pri dolasku u planinarski dom predstavi se domaru, poštuj njegov autoritet i budi umjeren u zahtjevima, a na odlasku ga pozdravi i obavijesti o smjeru svoga daljnjeg putovanja.
 17. U planinskom domu poštuj kućni red, ne ulazi u spavaonice u cipelama, ne zauzimaj više mjesta nego što ti je nužno potrebno. Prednost kod noćenja imaju žene, djeca, starije i iscrpljene osobe.
 18. Poslije 22 sata poštuj u domu potpuni mir, ne remeti odmor umornim planinarima, poštedi ih svog veselog raspoloženja.


Vaš GSS Team...