Krpelj

Krpelji su u prirodi široko rasprostranjeni i možemo ih sresti kako u ravničarskim tako i u planinskim krajevima. Javljaju se u većem broju u proljeće i rano ljeto, a najaktivniji su u 5. i 6. mjesecu. Može ih se susresti i u jesen no znatno rjeđe, a izuzetno i zimi ako je zima topla i bez snijega. Njihova brojnost varira od godine do godine zbog raznih činitelja od kojih su neki poznati, a mnogi još nepoznati (većoj brojnosti krpelja pogoduje blaga zima).

Svojim ubodom krpelji mogu na ljude prenijeti neke zaraze, ali srećom nisu svi krpelji zaraženi mikroorganizmima koji mogu naškoditi čovjeku.
Za izletnike je važno znati da se krpelji u doba svoje intenzivne aktivnosti, a to je proljeće i rano ljeto, smještaju na grmove i nisko raslinje do visine oko jednog metra i tu na istaknutim vršcima grančica raširenih nožica čekaju da kraj njih prođe neko toplokrvno biće (životinja, čovjek) kako bi se na njega neopazice prihvatili i pronašli povoljno mjesto na tijelu gdje se mogu svojim oštrim rilcem ubosti u kožu i sisati krv.

Obrok krvi nužan je krpeljima u svakoj od razvojnih faza, a najveću količinu krvi treba odrasla ženka kako bi mogla izvesti svoje potomstvo tj. proizvesti više stotina pa i tisuća jajašaca. Za vrijeme sisanja, ako su zaraženi nekim za ljude opasnim mikrobom, krpelji mogu prenijeti i tu infekciju. Pri tome je mogućnost veća ako je trajanje sisanja i boravak na tijelu duži, pa je tako najveći rizik, ako se na nas prihvati odrasla ženka krpelja. Ona za nekoliko dana, može višestruko premašiti svoju veličinu i postati velika poput graška.
Krpelji se najlakše prihvate ako se ljudi kreću uz nisko grmlje ili šikaru, a pogoduje i odjeća od materijala s dlačicama (vuna, flanel) na kojima se krpelji najlakše zadrže. U vrijeme glavne sezone krpelja za vrijeme boravka u prirodi treba, ako je moguće, birati šire putove, izbjegavati provlačenje kroz gustiš i nositi prikladnu odjeću (duge hlače) od glatkih materijala. Dijelove odjeće ne treba odlagati na grmlje. Sredstva za odbijanje komaraca (repelenti) odbijaju djelomično i krpelje, pa se mogu primijeniti nanošenjem na kožu na mjestima do kojih ne dopire odjeća (zapešća, gležnjevi, vrat) ili prskanjem odjeće, ako su u obliku raspršivača.
Nakon povratka kući, a nije na odmet pripaziti i na samom izletu, odmah treba sebe i druge (na primjer djecu) pregledati po cijelom tijelu i, ako se krpelj nađe, odmah ga odstraniti. Na taj način otklonjen je najveći dio rizika koji nastaju ubodom krpelja.

Vaš GSS Team...